טוען..

ממשלת ישראל מקדמת את התכנית ההרסנית לבנייה בעטרות

על פי דיווחים בתקשורת ממשלת נתניהו תקדם את תכנית הבניה בעטרות לאחר שנסיון קודם לקדם את התכנית נתקל בהתנגדות מצד המשרד לאיכות הסביבה ומשרד הבריאות בסוף שנת 2021 ולכן היא לא עברה את שלב ההפקדה. מדובר בתכנית עצומה שתכלול כ – 9,000 יחידות דיור חדשות במקום ועוד שטח גדול למסחר ותעשייה. 

מימושה של התכנית תהווה פגיעה אנושה לפתרון שתי המדינות לאור  העובדה שהיא תמנע רצף טריטוריאלי עבור מדינה פלסטינית עתידית שנמצא בליבו של שטח אורבני פלסטיני המיושב בצפיפות בין רמאללה וכפר עקב בצפון, מחנה פליטים קלנדיה, א-רם בית חנינא וביר נבאלה. 

חשוב לציין שהתכנית המדוברת הוקפאה בשל התנגדות  של ממשל אובמה למימושה במשך כל שנות כהונתו יחד עם תכניות נוספות בעלות פוטנציאל הרסני להסכם מדיני עם הפלסטיני כמו תכנית גבעת המטוס והר חומה.

על פי הפרסומים בהמשך השבוע יקיים ראש הממשלה נתניהו דיון בנוגע לקידום התכנית ולדברי  חברי הקואליציה התכנית תקודם כמענה לפיגוע הרצחני שבוצע בשכונת נווה יעקב. 

משמעות התכנית ומיקומה

מדובר בתכנית עצומה של 9,000 יחידות דיור (לשם השוואה בהר חומה יש כ-6,000 יח"ד שנבנו על פי שלוש תכניות עיקריות), המיועדת לאוכלוסיה חרדית עם צפי לכ-50,000 תושבים (שזה כמו עיר קטנה בישראל כמו רמת השרון, עכו, עפולה או נס ציונה). התכנית חסרת כל הגיון תכנוני מבחינת ירושלים הישראלית, כי היא מובלעת המנותקת מכל מרכז אורבני ישראלי, בלב רצף פלסטיני בו מתגוררים בצפיפות מאות אלפי פלסטינים. ההתנחלות נועדה לתקוע טריז ברצף הפלסטיני ולהיות מובלעת ישראלית שתמנע את הפיתוח הפלסטיני של המטרופולין המרכזי והחשוב ביותר במדינה הפלסטינית העתידית, מטרופולין ירושלים-רמאללה-בית לחם. הקמת שכונה ישראלית בהיקף של אלפי יחידות דיור, שמשמעו עשרות אלפי ישראלים, תקשה מאוד על כל הסדר עתידי של שתי מדינות לשני עמים בגלל היעדר הרצף הפלסטיני והפגיעה בפוטנציאל הקמת בירה פלסטינית במזרח ירושלים.

הבעלות על הקרקע בשטח התכנית:

רוב שטח התכנית נחשב ל"אדמות מדינה" ככל הנראה עוד מימי המנדט הבריטי כאשר הוקם בו שדה התעופה. עובדה זאת מאפשרת לישראל להקים את ההתנחלות בלי הצורך להפקיע קרקעות מבעליהם הפלסטינים. יחד עם זאת, עדיין חלקים נכבדים מהקרקע נחשבים אדמות פרטיות והתכנית מייעדת לעשות הליך של "איחוד וחלוקה" (בלי הסכמה) לפיו כל בעלי הקרקעות ייזכו לחלק מסויים בתכנית בהתאם לערך הקרקע שברשותם. יש לציין שהתכנית מייעדת להריסה גם כמה מבנים ויחידות דיור פלסטיניות שנבנו בשטח במהלך השנים, (עוד על התכנית בעטרות לחץ כאן).

שלום עכשיו: ״זוהי תכנית מסוכנת מאוד שעלולה להביא מכה אנושה לסיכוי לפתרון של שתי מדינות לשני עמים. השכונה המתוכננת תוקעת טריז בלב הרצף האורבני הפלסטיני הקיים בין רמאללה ומזרח ירושלים, ובכך מונעת את אפשרות להקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים. על הממשלה לרדת מקידומה של התכנית ולגנוז אותה״.