טוען..

לראשונה הממשלה מבקשת להפקיע קרקעות לצורך התנחלות

ביום שני, 22/5/15, יתקיים דיון בבג"צ שהגישה שלום עכשיו יחד עם בעלי קרקע באזור בית לחם בדרישה לפנות 17 בתים במאחז דרך האבות. מתשובת המדינה לבג"צ עולה כי הדרג המדיני מפעיל לחץ על היועץ המשפטי לממשלה לבקש את אישור בית המשפט להפקעה דה-פקטו של הקרקעות כדי להימנע מהריסת המבנים.

המבנים על קרקע פרטית במאחז דרך האבות, והקרקעות שהוכרזו כאדמות מדינה (בכחול)

המבנים על קרקע פרטית במאחז דרך האבות, והקרקעות שהוכרזו כאדמות מדינה (בכחול)

האקרובטיקה המשפטית לאישור ההפקעה
המאחז דרך האבות הוקם בשנת 2001 על קרקע שמעולם לא הוכרזה כאדמת מדינה. כיום מתגוררות בו כ-60 משפחות. באפריל 2014, הכריז המינהל האזרחי על רוב האדמות שעליהן נבנה המאחז כאדמות מדינה (בהתבסס על הפרשנות הישראלית הדראקונית לחוק הקרקעות העותומני לפיה אם קרקע איננה מעובדת היא הופכת לאדמת מדינה). אלא שהסתבר שחלק מהקרקע שעליה המאחז היתה מעובדת, וההכרזה השאירה את המאחז עם 17 מבנים שנמצאים באופן מלא או חלקי על קרקע פרטית.

לפני שבועיים ביקשה המדינה מבג"צ לדחות בכמה חודשים את הדיון המתוכנן ליום שני 22/6/15 על מנת לבחון את ההצעה של מועצת גוש עציון. ההצעה של המתנחלים התבררה בהודעה של מועצת גוש עציון לבג"צ ולפיה יבוצע הליך "איחוד וחלוקה" שבו מגדירים מחדש את גבולות החלקות השונות בשטח נתון. לאחר קביעת גבולות חדשים לחלקות, ניתן יהיה, לטענת המתנחלים, לקחת את החלקות הפלסטיניות לטובת ההתנחלות, ולתת לבעליהן חלקות קרקע חלופיות. המשמעות היא למעשה הפקעה דה-פקטו.

עד היום היה ברור לרשויות שהפקעה של קרקע פלסטינית לטובת ההתנחלויות היא איננה חוקית. בעתירות קודמות לבג"צ נגד מאחזים שנבנו על קרקע פרטית (כמו מגרון ועמונה), הציעו חברי כנסת מהימין את חוק ההסדרה שנועד לאפשר הפקעה של הקרקע מהבעלים תמורת פיצוי כספי. חוק כזה מעולם לא עבר בכנסת. במקרה הנוכחי, מבקשת הממשלה להפקיע את הקרקע תמורת פיצוי בקרקע חלופית.

בשבוע שעבר דחה בית המשפט העליון את בקשת המדינה לדחות את הדיון, ודרש לקבל תגובה לגופו של עניין. בתגובה שהגישו הפרקליטים הם הסבירו כי בקשת הדחיה היא "לאור בקשת הדרג המדיני לבחון את הסוגיה" למרות שהרעיון נדון בעבר במשרד המשפטים "ובמסגרת הדיון הוצפו מכלול ההיבטים והקשיים המשפטיים הכרוכים בו". כלומר, ככל הנראה, שר הבטחון והדרג המדיני לוחצים על הפרקליטות לקדם את ההפקעה בדרך של איחוד וחלוקה למרות שהיועממתנגד לכך.

אם תתקבל ההצעה, המשמעות היא שהמתנחלים יוכלו לבנות בכל מקום ועל קרקע פרטית ככל העולה על רוחם בידיעה שניתן יהיה לאשר זאת בדיעבד ולכפות על הפלסטינים חילופי קרקע.

שלום עכשיו: "מדובר באקרובטיקה משפטית שנועדה להפקיע מבלי לקרוא לזה הפקעה. הפלפולים המשפטיים הביאו אותנו להכשיר שרצים רבים בכיבוש (והשיטה של הכרזה על אדמות מדינה היא אחד השרצים הגדולים ביותר). כעת מנסה הממשלה להכשיר גם גניבת קרקע של ממש. לצערנו הכיבוש גורם גם לאנשים טובים להצדיק מעשים רעים, וזוהי עוד סיבה מדוע אנחנו חייבים להמשיך ולהיאבק להפסקת הכיבוש".