טוען..

ערב ביקור ביידן, מקודמות שתי התנחלויות חדשות במזרח ירושלים

הועדה המחוזית לתכנון ובניה של ירושלים תדון בשני הבא (18/7/22) בקידום כ-2000 יחידות דיור במזרח ירושלים בשתי התנחלויות חדשות: גבעת השקד ליד בית צפאפה ושורפאת, ואמת המים התחתונה בין הר חומה וגבעת המטוס. סדר היום לדיון פורסם שעות לפני נחיתת הנשיא ביידן בישראל. שתי התכניות נועדו להנחית מכה קשה לאפשרות לפיתרון של שתי מדינות לשני עמים, ולפיתוח של מזרח ירושלים כבירה פלסטינית. לאחר פירסום התכנית, הודיעה לשכת רה"מ לפיד כי התכניות יורדו מסדר היום, אך נכון ל-12/7/12 בערב, התכניות עדיין נמצאות על סדר היום באתר לשכת התכנון.
נזכיר שבמארס 2010, כאשר הגיע ביידן לביקור בישראל כסגן הנשיא קודמה תכנית ל-1,600 יחידות ברמת שלמה במזרח ירושלים והדבר הביא למשבר שהעיב על כל הביקור.

שלום עכשיו: אנחנו מקווים שתכניות הבניה המזיקות יוסרו לאלתר. ההתנחלויות בגדה ובמזרח ירושלים מחבלות באינטרס הישראלי. הגיע הזמן שרה"מ לפיד יתעשת ולא ייתן לימין בממשלתו להכתיב את סדר היום המדיני, ויעצור גם את התכנית ב-E1. כעת, אחרי פיזור הכנסת, אין שום תירוץ קואליציוני."

תכנית "אמת המים התחתונה" לבניית 1,446 יחידות דיור חדשות בין הר חומה לבין גבעת המטוס.

תכנית ממשלתית שהוכנה ביוזמת רשות מקרקעי ישראל וקודמה במהירות רבה: הונחה על שולחן הועדה המחוזית לתכנון ביולי 2021, אחרי הקמת ממשלת לפיד-בנט, ועברה במהירות את הליכי ההכנה הבירוקרטיים. התכנית נדונה בינואר השנה בועדה המחוזית שהורתה על עריכת שינויים בתכנית, וכעת התכנית המתוקנת מובאת לאישור להפקדה.

מבחינה מדינית מדובר בתכנית אסטרטגית שתנחית מכה קשה על האפשרות לרצף אורבני פלסטיני במזרח ירושלים. התכנית למעשה חוסמת את הפרוזדור האחרון שנותר לחיבור בית צפאפה ושורפאת עם שאר חלקי ירושלים המזרחית. יש לציין כי אמנם כמחצית משטח התכנית הוא מעבר לקו הירוק, וכמחצית בתוך הקו הירוק, אך המיקום האסטרטגי שלה, בין גבעת המטוס והר חומה הופך אותה לבעייתית במיוחד מבחינה מדינית.

הבעלות בקרקע – התכנית כוללת כ-186 דונם. לפי מידע שברשותנו, ככל הנראה למעלה משליש מהם, כ-52 דונם הם בניהול האפוטרופוס הכללי לאחר שהיו בבעלות יהודים לפני 1948, בדומה לקרקע שבתכנית "גבעת השקד" בשורפאת, בשייח ג'ראח ובמקומות נוספים במזרח ירושלים. כ-21 דונם הם בבעלות קק"ל; כ-10 דונם נחשבים נכסי נפקדים, כ-7 דונם בבעלות המדינה והשאר קרקעות פרטיות. מעניינת העובדה שרשות מקרקעי ישראל יוזמת תכנית שבה רוב הקרקע היא בבעלות פרטית והיא מתייחסת לאדמות שבניהול האפוטרופוס הכללי כאדמות שניתן לתכנן וליזום עליהן בנייה (בדומה למגמה שחשף ניר חסון בהארץ על פעילות האפוטרופוס הכללי במזרח ירושלים.)

לפני כשנתיים, קידמה עיריית ירושלים תכנית להקמת מרכז תעסוקה עבור פלסטינים על חלק משטח התכנית החדשה, אך בלחץ תושבי הר חומה היא ביטלה את התכנית. כעת נכלל השטח בתכנית החדשה לבנייה לישראלים.

 

תכנית "גבעת השקד" – לבניית 473 יחידות דיור באדמות שורפאת/בית צפאפה.

מדובר בתכנית ביוזמת האפוטרופוס הכללי, שבצעד יוצא דופן החל ליזום תכניות במזרח ירושלים בקרקעות שנמצאות בניהולו. קרקעות אלו, בדומה לקרקעות בשייח ג'ראח, היו בבעלות של יהודים לפני 1948 ולאחר מכן עברו לניהול הירדנים ואחרי 1967 לידי האפוטרופוס הכללי. מדובר בעתודת קרקע אחרונה כמעט לפיתוח שכונת שורפאת הפלסטינית, והשכונה הישראלית החדשה תחסום את הפיתוח שלה מדרום.

בתכנית מתוכננים כמה גורדי שחקים עם 473 יחידות דיור. התכנית נדונה בועדה המחוזית בפברואר השנה, והועדה ביקשה להשלים בדיקות סביבתיות לפני ההחלטה. עוד התברר בדיון כי בכוונת המתכננים להוסיף לתכנית עוד כ-200 יחידות דיור. כעת מובאת התכנית לאישור להפקדה.

יש לציין כי באפריל 1995, תחת ממשלת רבין הוציאה הממשלה הודעת הפקעה של כ-200 דונם לצורך הקמת שכונה בשטח זה. ההודעה הזאת, שהיתה ההפקעה הראשונה בירושלים מאז הסכם אוסלו והסכם השלום עם ירדן, הביאה למשבר עם הפלסטינים ועם הירדנים, וזכתה לגינויים חמורים מצד ארה"ב. בעקבות זאת רבין התחייב כי לא יהיו עוד הפקעות בירושלים. בסופו של דבר נסוגה ממשלת רבין מההפקעה, לאחר שהסיעות הערביות הגישו הצעת אי אמון בממשלה, והליכוד, בראשות נתניהו החליט להצטרף אליהן. הממשלה נסוגה מההפקעה והממשלה לא נפלה.