בישיבת הממשלה שהתקיימה לכבוד יום ירושלים במנהרות הכותל המערבי, אישרה הממשלה את שלב ג' של תוכנית "שלם" לחשיפת ירושלים הקדומה בסכום של 41 מ' שקל לשנתיים. בהחלטה נאמר שהתקציב נועד לרשות העתיקות, אולם כל הפרויקטים שהתקציב יממן קשורים למיזמים של עמותת אלע"ד במזרח ירושלים.
משמעות החלטת הממשלה
ההחלטה מאשרת העברת 41 מ' שקל לרשות העתיקות לצורך המשך מחקר, חשיפה, פיתוח והנגשה של אתרי ירושלים הקדומה. התקציב מחולק לשנתיים כאשר 27.5 מ' ש' מיועדים לשנת 2023 ו 13.5 מ' ש' לשנת 2024.
כאשר בוחנים את תוכניות העבודה של החלטה זו, רואים שכמעט כל המיזמים נמצאים באחריות עמותת אלע"ד, בשכונת סילואן ובגיא בן הינום.
כך למשל, מיזם הנקרה "מסלול בית שני" כולל עבודות של חפירות מנהרות בשכונת סילואן, חפירת בריכת השילוח, פיתוח של גיא בן הינום ועוד מיזמים שכולם בתחום האחריות של עמותת אלע"ד או קשורים למיזמים שהעמותה מקדמת.
כמו כן, חלק מהתקציב מיועד להגדלת מספר המבקרים ב-"ירושלים הקדומה". המונח "ירושלים הקדומה" הוא שם נוסף לאתר עיר דוד, המופעל ע"י עמותת אלע"ד, כך שהמשמעות היא שתלמידים וחיילים רבים יגיעו לסדרות חינוך באתרי אלע"ד.
חלק אחר מהתקציב מיועד להכנת תוכניות חינוכיות והדרכות באחריות רשות העתיקות. רק שהתוכניות החינוכיות עצמן ימוקדו באתרי עמותת אלע"ד. המשמעות היא שיצירת תוכניות על ידי רשות העתיקות, ואולי אף בשיתוף משרד החינוך, יעניקו חסות חינוכית-אקדמית לתכנים המועברים באתרי עמותת אלע"ד, למרות שפעמים רבות תכנים אלו מוטים ומתמקדים בעבר היהודי בלבד, ותוך התעלמות והדרה של היסטריות ותרבותיות של עמים אחרים (להרחבה על אתרי התיירות של עמותת אלע"ד).
רקע על תוכנית "שלם"
תוכנית "שלם" הוכרזה על ידי ממשלת נתניהו בישיבת הממשלה לכבוד יום ירושלים שהתקיימה בשנת 2017 ומטרתה לחשוף, לחקור ולפתח את אתרי ירושלים הקדומה. מאז החלטת התוכנית הוקצו עשרות מיליוני שקלים לפיתוח וחפירת אגן העיר העתיקה.
תגובת שלום עכשיו: "כמדי שנה ממשלת ישראל חוגגת את יום ירושלים בהעברת כספים למתנחלים של מזרח ירושלים. ישיבת הממשלה במנהרות הכותל היא המשך ישיר לצעדת השנאה ביום ירושלים שחווינו בשבוע שעבר. זו וגם זו נועדו כדי להגדיל את העוינות, המתח, הריחוק והשנאה בין ישראלים לפלסטינים בעיר ואת הפתרון לשלום בין העמים."