בג"צ 1813/11 | מרץ 2011
באוקטובר 2010, מיד בתום ההקפאה, החלו המתנחלים בבנייה אינטנסיבית בהתנחלויות רבות. בחלק מהמקרים מדובר בבנייה בלתי חוקית, ללא תכניות בתוקף וללא היתרי בנייה חוקיים – אך הרשויות לא עושות דבר כדי לעצור זאת. בהתנחלות שבות רחל החלה הכשרת קרקע ל-20 בתים, כפי הנראה דו-משפחתיים, כולל יציקת יסודות, וכן הכשרת קרקע לכ-9 קרוואנים.
בעקבות העתירה הופסקה הבנייה, הקרוואנים פונו ממתנחלים ובית המשפט נתן לזה תוקף של פסק דין.
שלום עכשיו פנתה לגורמי אכיפת החוק בדרישה להפסיק את הבנייה, ולפנות את הקרוואנים וב-6.3.11 הוגשה עתירה לבג"צ בדרישה לעצור את הבנייה.
לקריאת העתירה לחצו כאן.
ב-1/5/11 הגישה המדינה את תגובתה לפיה בכוונת הממשלה לפעול להכשיר את המאחז שבות רחל, ולאשר את הבנייה בו, אך זאת בתנאי שהמתנחלים יהרסו את מה שהחלו לבנות.
ב-2/5/11 הוציא בית המשפט צו ביניים שאוסר על כל בנייה וביצוע כל עיסקה במבנים שבעתירה.
ההתנחלות שבות רחל הוקמה באופן לא חוקי ב-1991, ללא אישורים וללא תכניות בתוקף, והיא נכללת ברשימת המאחזים הבלתי חוקיים שבדו"ח טליה ששון. עד היום הספיקו המתנחלים להקים בהתנחלות הלא חוקית כ-100 מבני קבע בלתי חוקיים ועוד עשרות קרוואנים.
המכרז הלא חוקי:
בינואר 2009 פרסמה המועצה האזורית מטה בנימין מכרז לעבודות תשתית ל-40 יחידות דיור. בשלום עכשיו חשדו כי מדובר בבנייה בלתי חוקית, ובעקבות פנייתנו ליועץ המשפטי לממשלה – המכרז בוטל. למרות שמדובר בבנייה בלתי חוקית ביוזמה של הרשויות עצמן – החליטו בפרקליטות שלא לפתוח בחקירה למציאת האחראים להכנת המכרז הלא חוקי. רק בעקבות פניות חוזרות של שלום עכשיו הודיעו הרשויות כי הנושא הועבר לפרקליטות שתחליט אם לפתוח בחקירה.
ככל הנראה, עבודות הבנייה שבוצעו בפועל בשבות רחל באופן לא חוקי מיד אחרי ההקפאה, הן אותן עבודות שתוכננו במכרז שבוטל. כלומר, המועצה הוציאה מכרז לא חוקי – רשויות אכיפת החוק נאלצו, בעקבות פניית שלום עכשיו, לפעול כדי לבטל את המכרז אך לא פתחו בכל חקירה. כעבור כשנה וחצי, החלה הבנייה הלא חוקית – והפעם בלי מכרז.
בעתירת שלום עכשיו מתבקש בית המשפט להורות על פתיחה בחקירה נגד האחראים לבנייה הבלתי חוקית ונגד המכרז הלא חוקי של המועצה.
לקראת הדיון בעתירה שהתקיים ב-5/10/11, הודיעה המדינה כי עבודות הבנייה הופסקו וכי 3 מ-9 הקרוואנים שהוצבו באופן לא חוקי פונו מהמקום, וכי יתר הקרוואנים פונו מיושביהם. הפסקת העבודה ופינוי הקרוואנים היוו תנאי שהציב שר הבטחון על מנת לאפשר את קידום הכשרת הבנייה הלא חוקית. המדינה הודיעה לבית המשפט כי לאור הפסקת העבודות והפינוי בכוונתה לפעול להכשרת המאחז הלא חוקי.
ב-5/10/11 פסק בית המשפט כי הפסקת העבודות למעשה ממצות את העתירה, וכי תנאי להכשרת הבנייה הלא חוקית הוא הפסקת כל הבנייה הלא חוקית.