במהלך שנת 2024, בפעם הראשונה מאז הסכמי אוסלו, צוות מעקב התנחלויות של שלום עכשיו תיעד לפחות 7 מאחזים שהוקמו עמוק בשטח B. לפחות חמישה מתוכם הוקמו בשטח המכונה "השמורה ההסכמית" שנמצא ממזרח ומדרום לבית לחם, שני מאחזים נוספים הוקמו באזור רמאללה, אחד מדרום להתנחלות עפרה, באדמות הכפר הפלסטיני עין יברוד, ואחד בשטח הכפר תורמוס עיא, מדרום למאחז עדי עד וההתנחלות עמיחי.
עפ"י הסכם הביניים בין ישראל והפלסטינים מ-1995 (הסכם אוסלו ב'), שטח B הוגדר כשטח בשליטה אזרחית פלסטינית מלאה (כולל בנושאי תכנון ובניה) תחת שליטה ביטחונית ישראלית. לאורך השנים נמנעו ממשלות ישראל מלהקים התנחלויות ומאחזים באזורים שבשליטה פלסטינית. אמנם היו מקרים בודדים שבהם מאחזים הורחבו לתוך שולי שטח B, אך על פי רוב הרחבות אלה נהרסו ע"י המינהל האזרחי בסמוך להקמתם.
בשנה האחרונה ניכר שכמעט ואין אכיפה נגד המאחזים המוקמים בשטחי C והדבר תקף גם למאחזים בשטחי B. רק מאחז אחד פונה ע"י המינהל האזרחי, אך המתנחלים הקימו אותו מיד מחדש, המאחז הוא אור נחמן מצפון לכפר תורמוס עיא.
בכל שטחי הגדה המערבית, הוקמו בשנת 2024 כ-52 מאחזים, כך שהמאחזים בשטחי B מהווים 13.5% ממספר המאחזים שהוקמו בשנה האחרונה.
שלום עכשיו: " אחרי ההשתלטות על שטחי C וגירוש שיטתי של פלסטינים ממנו באמצעות הריסת בתים ובאמצעות אלימות מתנחלים, המתנחלים מסמנים את היעד הבא: השתלטות על שטחי B. תכניות הסיפוח של ממשלת ישראל לא עוצרות באזור C בלבד. הממשלה מאפשרת למתנחלים להקים מאחזים בלב אזור B ובכך מפירה ברגל גסה עוד מרכיב חשוב בהסכם הביניים. אם לא נעצור אותם היום נמצא עצמנו חוזרים לממשל צבאי מלא בכל שטחי הגדה המערבית".
המגמה: השתלטות על שטחי B
בשנים האחרונות הפעילו מתנחלים לחץ גדול על הממשלה לפעול לצמצום הנוכחות הפלסטינית באזור C. ארגונים כמו "רגבים", ראשי מועצות והנהגת המתנחלים הפעילו לחצים על פוליטיקאים, יזמו דיונים בועדות הכנסת והצליחו להביא את הממשלה להשקיע מיליוני שקלים בהריסות בתים של פלסטינים באזור C; לעצור כל תכנון לבנייה פלסטינית; ולהקים עשרות מאחזי חוות שפועלות באופן שיטתי לגירוש פלסטינים משטחים נרחבים באזור C.
הם הצליחו להביא את הממשלה לאמץ את הטרמינולוגיה שלהם על "המאבק על שטחי C" כאילו מדובר בשטחים ששייכים למדינת ישראל ואינם חלק מהשטחים הכבושים על ידה. לאחרונה ניכר מאמץ של גורמים בהתנחלויות להתחיל לפעול גם לנישול פלסטינים משטחי B. הדוגמה הבולטת ביותר לכך הוא מאבקם נגד הבניה הפלסטינית בשטחי B המוגדרים כ"שמורה הסכמית". מאבק זה הביא את הממשלה להפר באופן מפורש את הסכם אוסלו ולקחת לעצמה סמכויות שהועברו לרשות הפלסטינית.
בחודש יולי חתם אלוף פיקוד המרכז על צו שמסמיך את המינהל האזרחי להרוס בניה פלסטינית בשטחי B שהוגדרו כ"שמורה הסכמית" ובעקבותיו הוצאו צווי הריסה לעשרות מבנים.
השתלטות על השמורה ההסכמית
כאמור, חמישה מתוך 7 המאחזים שהוקמו בשטח B הם בשטחי השמורה ההסכמית, במרחבים שמשתרעים מדרום וממזרח להתנחלויות תקוע, נוקדים, מעלה עמוס ואספר. בשנה האחרונה נפרצו דרכים, הוקמו מצפורים והתגברה הנוכחות של מתנחלים בשטחי B שבשמורה ההסכמית.
ההשלכות של הקמת המאחזים הללו ניכרות בשטח: צוות מעקב התנחלויות תיעד לאחרונה עשרות מבנים ששימשו משפחות פלסטיניות וננטשו לאחרונה. בחלק מהם התנחלו מתנחלים ישראלים.
טשטוש הגבולות בין שטח B ל C אינו חדש. במהלך השנים המתנחלים הקימו לפחות לפחות שלושה מאחזים שפלשו לשטחי B. אלו הם מאחזים שהוקמו בשטח C אבל התרחבו לשטח B: המאחז קומי אורי ליד יצהר מדרום לשכם, מעלה רחבעם ממזרח לבית לחם וחוות גלעד ממערב לשכם. בכל המקרים הללו המנהל האזרחי הרס את המבנים שפלשו אל תוך שטח B, לעתים לאחר מאבק משפטי. אך המאחזים החדשים מהשנה האחרונה אינם דומים לאלה. רובם במרחק מאות מטרים מגבול שטח C, והמינהל האזרחי לא נוקט כמעט בשום צעד כדי לפנותם.