כוחות גדולים של משטרה אבטחו אתמול עקירה של עשרות עצי זית ותיקים משטח של עשרות דונמים בצור באהר סמוך לשכונת ארמון הנציב במזרח ירושלים. השטח הופקע לצרכי ציבור בשנת 1970 ומתוכננת לקום בו שכונת מגורים של 180 יחידות דיור עבור אנשי משטרה וכוחות הביטחון (תב"ע 7977).
שלום עכשיו: לא מדובר כאן בהפקעה לגיטימית לצרכי ציבור אלא בהפקעה פסולה שלוקחת קרקע מציבור אחד (פלסטינים), ומקצה אותה לציבור אחר (ישראלים). במקום לאפשר לכל תושבי ירושלים הזדמנות לרכוש דירות בפרוייקט, החליטה הממשלה להקצות את הקרקע לאנשי כוחות הביטחון ובכך למנוע מפלסטינים להתגורר בשכונה החדשה. את המציאות המכוערת הזאת יוכל שגריר ארצות הברית לראות מחלון השגרירות ששוכנת במרחק של כק"מ בלבד מכרם הזיתים שנעקר: מציאות של ירושלים מחולקת, של אפליה ושל קיפוח.
רקע:
בשנת 1970 הודיע שר האוצר על הפקעת אלפי דונמים באזור צור באהר וג'בל מוכבר עליהם נבנתה לימים שכונת ארמון הנציב (תלפיות מזרח). גם השטח שממנו נעקרו עצי הזית אתמול באזור ע'זאיל באדמות צור באהר הופקע ב-1970 אך במשך שנים המדינה לא עשתה בו כל שימוש ובעלי הקרקע המשיכו לעבד אותו ולגדל בו עצי זית. בשנת 2005 אושרה תכנית בניה מס' 7977 שמייעדת את הקרקע לשכונת מגורים של 180 יחידות דיור.
ב-20/5/2012 החליטה הממשלה על הקצאת קרקעות בירושלים לאנשי כוחות הביטחון, ובאוקטובר 2012 הודיעה רשות מקרקעי ישראל כי שכונת המגורים החדשה תיועד לאנשי כוחות הביטחון. האגודה לזכויות האזרח עתרה בשעתו לבג"צ נגד ההחלטה, בטענה שמדובר באפליה, אך בג"צ אישר את הקצאת השטח לכוחות הביטחון. בין השאר טענה המדינה שבמשטרת מחוז ירושלים יש כ-16% "בני מיעוטים", ובמג"ב כ-24%. העניין הוא שלא מדובר בתושבי מזרח ירושלים.
באפריל 2014 הגישה רשות מקרקעי ישראל תביעת פינוי נגד בעלי הקרקע הפלסטינית בבית משפט השלום בירושלים. בית המשפט הורה לבעלי הקרקע לפנותה, ולאחר שערעורם נדחה, פנתה רשות מקרקעי ישראל להוצאה לפועל, ואתמול נעקרו עצי הזית בהתאם להוראת בית המשפט.
חשוב להדגיש כי ההחלטה להקצות את הקרקע לאנשי כוחות הביטחון דווקא ולא לכלל הציבור היא הדרך של הממשלה להפלות לרעה פלסטינים מבלי לומר זאת במפורש. בכוחות הביטחון אין כמעט אף פלסטיני תושב ירושלים כך שלמעשה הפרוייקט מיועד לישראלים בלבד.