טוען..

הסדרת המאחזים היא פגיעה אנושה בסיכוי לשלום וזריקת מרץ להמשך ההשתוללות בשטח – נייר עמדה

הצעת החוק להסדרת כ-70 מאחזים בלתי חוקיים בגדה המערבית היא הצעת חוק מבישה שכל יעודה הוא מניעת הסיכוי לסיום הסכסוך  הישראלי פלסטיני ופרס לעבריינות שיטתית של גזלת קרקעות ובנייה בלתי חוקית תעשייתית.

על פי הצעת החוק, כ–70 המאחזים יוסדרו על ידי גופי התכנון והבניה במנהל האזרחי, פרויקט שעלותו  מוערכת בכעשרות מיליוני שקלים (בהצעת המחליטים בנוגע להסדרה שהייתה אמורה לעבור בממשלה בסוף 2020 התקציב עמד על 50,000,000 ש״ח). מוצע כי בכל מאחז ומאחז יעשה תהליך הסדרה הכולל הכנת תכניות בנייה על חשבון משלם המיסים עבור בניה בלתי חוקית שנעשתה כך ביודעין על ידי המתנחלים. בחלק מהמקרים המנהל יצטרך בפועל להכשיר גזלת קרקע פרטית של פלסטינים על ידי הכרזה על  אותם שטחים שנבנו עליהם מבנים בניגוד לחוק.

אך גם אם התהליך המוצע בחוק לא ייושם עד סופו, חקיקתו תשנה את המצב במאחזים מקצה לקצה כך שלמעשה למעט העניין הפורמלי הם יתנהלו כיישובים חוקיים לכל דבר ועניין. כפי שנכתב בהצעת החוק ״בתקופת ההסדרה, יזכו התושבים הגרים במקומות אלה לכל השירותים המוניציפליים להם זכאי כל אזרח, לרבות חיבור לתשתיות מים וחשמל. כן מוצע כי משרדי הממשלה יראו בשכונות וביישובים אלה כמוכרים לכל דבר ועניין, לרבות לעניין תקציבים, סיוע בתשתיות ובהקמת מבני חינוך ומבני ציבור הנדרשים לצורך החיים התקינים של תושביהם״.

לקריאת החוק לחץ כאן.

מדוע חובה להתנגד מהותית להצעת חוק הסדרת מאחזים בלתי חוקיים:

  • פגיעה קשה בסיכוי להסכם מדיני וסיום הסכסוך – רובם המוחלט של המאחזים הבלתי חוקיים נמצאים בעומק השטח וחולשים על היקף קרקעות משמעותי באזור אשר בכל הסכם עתידי יהיה בוודאות בידי המדינה הפלסטינית. השתלטות על קרקעות אלו וקביעת עובדות בשטח הזה משנים את המציאות ומפחיתים את הסיכוי להגיע בעתיד להסכמות עם ההנהגה הפלסטינית לסיום הסכסוך. השארת מאחזים אלו על הקרקע לתמיד עושה בדיוק את הפעולה הזו וגורעת מהסיכוי לשלום.
  • פרס לעבריינות וזריקת עידוד להמשך ההשתוללות בשטח – כל המאחזים הבלתי חוקיים נבנו בניגוד לחוק. מההשתלטות על הקרקע במקרים רבים מדובר בקרקע פלסטינית פרטית, אך גם במקרים בהם מדובר באדמות מדינה, כיוון שהיא לא הוקצתה להם. העבריינות ממשיכה בבנייה ללא תכנית בניה וללא היתרי בניה. כנגד כל מבנה ומבנה בעשרות המאחזים הללו יש צו הריסה בתוקף. (עוד על תופעת המאחזים לחצו כאן). לפי ספירת שלום עכשיו בשלוש השנים האחרונות נבנו כ-13 מאחזים בממוצע בכל שנה. אם הכשרת המאחזים תקודם יש לצפות למספרים גדולים בהרבה. הצעת החוק תעביר זריקת מרץ להמשך ההשתוללות בשטח.

שלום עכשיו: "הצעת החוק מעניקה פרס לעבריינות שיטתית ונותנת אור ירוק להמשך ההשתלטות על קרקעות של פלסטינים באופן שלעולם לא היה נחשב לחוקי בתוך ישראל הריבונית. מעבר לפגיעה הערכית והמוסרית שההחלטה מייצרת, היא מקדמת סיפוח דה פקטו של הגדה המערבית, ללא דיון ציבורי ובניגוד לרצונם של רוב אזרחי ישראל שנשמו לרווחה עם ביטול תכניות הסיפוח. עדיין אפשר לעצור את זה. אנו מקווים שהממשלה תגלה אחריות ותימנע מהמהלך".