שר הביטחון אביגדור ליברמן הודיע היום (1/11/18) על הכנת תכנית בניה חדשה להתנחלות בשוק הסיטונאי בחברון, סמוך לרחוב השוהדא ולהתנחלות "אברהם אבינו".
שלום עכשיו: "ההתנחלות בחברון היא הפנים הכי מכוערות של השליטה הישראלית בשטחים. כדי לקיים 800 מתנחלים בקרב רבע מיליון פלסטינים סוגרים רחובות שלמים בחברון בפני פלסטינים ושוללים מהם חופש תנועה ופרנסה. המקרה שלפנינו הוא הוספת חטא על פשע. ההחלטה להקצות את הקרקע בשוק הסיטונאי למתנחלים היא קבלה של ״זכות השיבה״ ליהודים. ממשלת נתניהו מושכת את השטיח המוסרי מתחת להתנגדות הישראלית למימוש זכות השיבה לפלסטינים, ומסכנת את האינטרס הישראלי״
המיקום: השוק הסיטונאי בחברון נמצא בלב העיר העתיקה בחברון, ובסמוך לו נבנתה בשנות השמונים ההתנחלות "אברהם אבינו". בשנת 1994 מיד אחרי הטבח שביצע ברוך גולדשטיין בעשרות מתפללים מוסלמים במערת המכפלה, סגר צה"ל את השוק הסיטונאי בצו מיוחד, בשל קרבתו לבתי המתנחלים והחשש מפיגועי נקמה. בפרוטוקול חברון שנחתם בין נתניהו וערפאת ב-1997, התחייבה ישראל לפתוח מחדש את השוק הסיטונאי כחלק מהשבת החיים הנורמלים לעיר העתיקה בחברון. אך בפועל ישראל מעולם לא מימשה את התחייבותה והשוק הסיטונאי ממשיך להיות סגור מאז 1994 ועד היום.
בשנת 2001 פלשו מתנחלים לחנויות הסגורות והקימו בהן דירות. המינהל האזרחי הוציא נגדם צווי פינוי ובעקבות עתירה של עיריית חברון ושוכרי החנויות לבג"צ (בג"צ מס' 5097/01) המתנחלים התפנו בשנת 2006. שתי משפחות חזרו ופלשו לחנויות מיד אחרי הפינוי, אך הן פונו בכוח ב-2007.
מצב התכנית: לפי הודעת שר הביטחון הכוונה היא להתחיל בהליך התכנון. יש להניח שייקח כמה חודשים להכין את התכנית ולאחר מכן היא תובא לאישור במועצת התכנון העליונה במינהל האזרחי. רק אחרי ההליך התכנוני ודחיית ההתנגדויות והעתירות ככל שיהיו, תוכל התכנית לצאת אל הפועל. לפי מקורות במשרד הביטחון הכוונה היא לתכנן כ-15 יחידות דיור על גג החנויות, ולשמר את החנויות.
המצב המשפטי: הקרקע היתה בבעלות של יהודים לפני 1948. תחת השלטון הירדני ניהל את נכסי היהודים האפוטרופוס הירדני לנכסי אויב, והוא השכיר את השטח בדיירות מוגנת לעיריית חברון שבנתה במקום את השוק הסיטונאי. אחרי 1967 המשיכה ישראל, באמצעות הממונה על הרכוש הממשלתי במינהל האזרחי, להשכיר את השטח לעיריית חברון בדיירות מוגנת, עד שב-1994 הוציא צה"ל צו סגירה זמני, מטעמי ביטחון, והשוק נסגר.
עד לאחרונה היתה עמדת הייעוץ המשפטי בישראל שלפי החוק הקיים אסור להפקיע את זכויות הדיירות המוגנת של עיריית חברון בלי הליך משפטי מתאים, ובהתאם לתנאי החוק הירדני להגנת הדייר. ב-2007 הוציא יועמ"ש איו"ש דאז, שרון אפק, חוות דעת משפטית שקובעת שלא ניתן להפקיע את זכויות הדיירות מוגנת של עיריית חברון בשטח התחנה המרכזית הישנה של חברון ולהקצות את הקרקע למתנחלים. למרות זאת, הממשלה מקדמת תכנית להקמת 31 יחידות דיור בשטח התחנה המרכזית הישנה, ולפני כשבועיים החליטה הממשלה להקצות 21.6 מיליון ₪ לצורך הפרוייקט.
בהודעת שר הביטחון נאמר בין השאר שההחלטה לקדם תכנית בניה בשוק הסיטונאי מבוססת על חוות דעת משפטית חדשה של יועמ"ש משרד הביטחון שמאפשרת אותה. זהו חלק מהמהלך שמוביל היועמ"ש לממשלה, אביחי מנדלבליט בשנתיים האחרונות, של חוות דעת משפטיות שמשנות את כללי המשחק של המותר והאסור בהתנחלויות. בין השאר הן מאפשרות הפקעת קרקעות פרטיות לצורך ההתנחלויות, דבר אסור לפי הדין הבינלאומי.