לאחר שב-30/3/17 החליטה הממשלה על הקמת ההתנחלות החדשה עמיחי מצפון לרמאללה בתירוץ של פיצוי למפוני עמונה לראשונה מאז 1992, הביע בשבוע שעבר שר הביטחון את תמיכתו בהתנחלות חדשה שמוקמת בימים אלה מדרום ליריחו.
בחודשים האחרונים נכנסו מתנחלים להתגורר בהתנחלות חדשה, באתר ששימש בעבר כאתר התיישבות זמני של ההתנחלות בית הערבה. המועצה האזורית מגילות החלה לקדם את הקמת ההתנחלות בחודשים האחרונים, נתנה לה את השם "קדם ערבה", והיא מתייחסת למקום כהתנחלות לכל דבר. המבנים הישנים שופצו ומשפחות ראשונות עברו להתגורר בה. בישיבות המועצה האזורית התייחסו לכוונות להפוך את ההתנחלות להתנחלות הגדולה ביותר במועצה עם 400 משפחות.
בשבוע שעבר (17/9/17) הגיע שר הביטחון להתנחלות החדשה מלווה בראשי מתנחלים ומועצת יש"ע, ביקר באחד הבתים והצהיר: "מבחינתי ברור שההתיישבות ביהודה ושומרון וגם פה באזור יריחו ים המלח – זו חומת המגן האמתית של מדינת ישראל". ביקור השר בהתנחלות מהווה תמיכה ברורה של גורם ממשלתי מוסמך בהתנחלות החדשה, למרות שמבחינה פורמלית נכון לעכשיו אין למקום אישור או תכנית בניה.
שלום עכשיו: "ממשלת ישראל ממשיכה להרוס במו ידיה את עתיד ישראל ואת הסיכוי להגיע אי פעם לשלום של שתי מדינות. ההתנחלות החדשה שמוקמת ליד יריחו נמצאת בעומק הגדה המערבית, כ-30 ק"מ מהקו הירוק, ולא תוכל להיות חלק מישראל בשום תרחיש של שלום של שתי מדינות. הנסיון לקבוע עובדות בשטח עם עמימות חוקית ובלי החלטה רשמית היא הדרך של הממשלה להסתיר את מדיניותה האמתית מהציבור הישראלי ולחמוק מביקורת ציבורית".
האתר שבו מוקמת ההתנחלות הוקם בתחילת שנות ה-80 כבסיס נח"ל צבאי בעקבות החלטת הממשלה להקים התנחלות. ב-1986 אוזרחה ההיאחזות והוקם בה הקיבוץ בית הערבה. בראשית שנות ה-2000, לאחר אישור תכנית קבע להתנחלות, עבר הקיבוץ למיקום החדש והקבוע שלו, כ-2 ק"מ מערבית לאתר הישן. האתר הישן שימש במשך השנים למגורים של הפועלים התאילנדים של ההתנחלויות באזור. בחודשים האחרונים, כאמור, החלו מתנחלים להיכנס לבתים הישנים ולהקים את ביתם.