טוען..

בית המשפט אסר על כניסת המתנחלים לבית המריבה עד לאחר הערעור

בית המריבה בחברון ("הבית החום" בפי משרד הביטחון או "בית השלום" בפי המתנחלים), חוזר שוב לכותרות. ב-13/9/12 פסק בית המשפט המחוזי כילמרות זיופים שהתגלו במסמכים שהציגו המתנחלים, העיסקה כשרה והמתנחלים הם הבעלים החוקיים של המבנה. הבעלים הפלסטינים הודיעו כי הםמתכוונים לערער על ההחלטה לבית המשפט העליון ובקשו לעכב את כניסת המתנחלים לבית עד לאחר הערעור. ב-16.10.12 נעתר בית המשפט המחוזילבקשתם וקבע שהמתנחלים לא יוכלו להיכנס לבית עד לאחר ההחלטה בערעור.

לקריאת החלטת בית המשפט 

חשוב לציין שגם אם הבית אכן בבעלות המתנחלים, עדיין נדרש אישור של שר הבטחון לעסקת הרכישה ולהקמת התנחלות חדשה בחברון. פסק הדין קבעבמפורש כי: "אין בפסק הדין כדי להטיל על גורמי המדינה חיוב אזרחי או מנהלי, לרבות בעניין רישום עתידי של זכויות התובעת", כלומר, באופן מעשיההחלטה על הקמת התנחלות חדשה בלב חברון היא של ממשלת ישראל. לפי פרסומים בתקשורת, באוקטובר 2012 הסכים שר הבטחון לתתאישור עסקה, ולאשר הקמת התנחלות חדשה בבית המריבה בחברון.

הקמת התנחלות חדשה בחברון, לראשונה מאז שנות ה-80, עלולה להשפיע לרעה על אזור חדש בחברון, ולהעלות את המתח והאלימות במציאותהשברירית של חברון.

המשמעות של הקמת התנחלות בבית המריבה:

בית המריבה הוא מבנה ענק, כ-4,000 מ"ר, המסוגל לאכלס מאות מתנחלים, והוא שוכן בלב חברון, לצד הכביש המחבר את ההתנחלות קרית ארבע עם מערת המכפלה. הבית אינו מחובר לשום התנחלות קיימת בחברון ואם יאוכלס במתנחלים הוא יהווה, לראשונה מאז שנות ה-80, התנחלות חדשה בחברון.

מנסיון העבר עולה כי צעדי הבטחון הנדרשים כדי להגן על ההתנחלויות בחברון, כוללים מגבלות קשות על תושבי חברון הפלסטינים: סגירת כבישים לכלי רכב, סגירת בתי עסק ואף סגירת רחובות לתנועת הולכי רגל פלסטינים. המיקום של בית המריבה עלול ליצור שטח ענק בחברון שבו חייהם של התושבים, אשר כבר כיום סובלים ממגבלות רבות, יהפכו קשים אף יותר. המגבלות הרבות הביאו בעבר לכך שתושבים פלסטינים נאלצו לעזוב את בתיהם, וחלקים מחברון הפכו לאט ל"עיר רפאים" שבה מתהלכים רק מתנחלים וכוחות בטחון ישראלים.

תהליך כזה באזור בית המריבה, עלול להשפיע על אלפי פלסטינים באזור.

הסיפור של בית המריבה – כבר היינו בסרט הזה:

ב-19/3/07 נכנסו מאות מתנחלים לבית המריבה בחברון והקימו בו התנחלות חדשה. בעל הבית הפלסטיני הגיש מיד תלונה במשטרה בדרישה לפנותם מביתו, ואף הגיש על כך בג"צ, והמתנחלים טענו כי הם רכשו ממנו את הבית כדין.

בנובמבר 2007, בעקבות חקירת משטרה שהעלתה כי חלק ממסמכי הרכישה שהציגו המתנחלים מזוייפים, הוציא המפקד הצבאי צו פינוי המורה למתנחלים לפנות את המבנה, אך הם סירבו להתפנות והגישו בג"צ נגד הצו. הדיון בעתירה התארך ורק כעבור שנה, ב-18/11/08, דחה בג"ץ את עתירת המתנחלים ואישר את צו הפינוי. כשבועיים לאחר מכן פונו המתנחלים מבית המריבה לאחר שבוע של אלימות קיצונית של מתנחלים באזור שכלל הצתת בתים של פלסטינים, זריקות אבנים הדדיות, ואף ירי באש חיה כלפי פלסטינים.


ילד מתנחל זורק אבן ליד בית המריבה בחברון (באדיבות בצלם)

במשך למעלה משנה וחצי שהו עשרות מתנחלים בבית המריבה. במהלך שהותם שם, סבלו תושבי הסביבה הפלסטינים מתקיפות וזריקות אבנים של מתנחלים, פגיעות ברכוש, הגבלות תנועה חדשות, חיפושים בבתים ואף מקרי אלימות מצד החיילים (ראו פירוט כאן)