הבוקר (15/11/20), משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י) פתחו את המכרז לבניית 1,257 יחידות דיור בגבעת המטוס ופרסמו את חוברת המכרז. בנייה בגבעת המטוס תפגע קשות בסיכוי לשלום ולפתרון של שתי מדינות לשני עמים, כי היא חוסמת את עתודת הקרקע האחרונה לרצף טריטוראילי בין השכונות הפלסטינית של מזרח ירושלים ובית לחם.
המכרז פורסם ערב הבחירות, בפברואר 2020, עם 1,077 יחידות דיור (מתוך 2,610 יחידות דיור מתוכננות בגבעת המטוס בשלב ראשון. מאז ועד היום המכרז עצמו לא נפתח להצעות, ובפרסום היום התברר כי נוספו למכרז עוד 180 יחידות דיור והוא עומד כעת על 1,257 יחידות דיור בעשרה מתחמים. המועד האחרון להגשת הצעות נקבע ל-18/1/2021, שלושה ימים לפני חילופי הממשל בארצות הברית.
שלום עכשיו: "המשמעות של הבניה הזאת היא מכה אנושה לאפשרות שאי פעם יהיה כאן שלום ופתרון של שתי מדינות לשני עמים. הממשלה הזאת הוקמה כדי לטפל בקורונה ומנצלת את ימי הדמדומים של ממשל טראמפ לקבוע עובדות בשטח ולחבל בסיכוי לשלום. עדיין אפשר לעצור את האסון הזה ואנו מקווים שחברי הממשלה שעוד יש בלבם טיפת אחריות לעתיד של כולנו יעשו מה שביכולתם כדי לעצור את המכרז לפני שיוגשו הצעות".
שינוי נוסף שנעשה במכרז הוא שינוי בסוג המכרז מ"מחיר למשתכן" ל"מכרז במחיר מופחת". מבחינת הבניה והמימוש של התכנית אין הבדל בין סוגי המכרזים אלא בתנאי המכרז ובאופן המכירה של הבתים לציבור. יחד עם זאת, מכיוון שמדובר בסוג חדש של מכרז, בפרסום המכרז נאמר במפורש:"שימת לב כי החלטת מועצת מקרקעי ישראל בעניין דיור מופחת טרם נחתמה ובשל כך ייתכן ויחולו שינויים בתנאי המכרז לרבות ביטולו". פרסום התנאי הזה יקל על הממשלה מבחינה משפטית, אם תרצה בכך, לבטל את המכרז.
בשבוע שעבר פרסמה עיר עמים כי בשטח בגבעת המטוס החלו עבודות ארכיאולוגיות. חפירות אלה נקראות "חפירות הצלה" והן נדרשות בכל מקום בישראל שבו מבקשים לבנות בנייה חדשה. מטרת החפירות היא לוודא שאין ממצאים ארכיאולוגיים שעלולים להיפגע מהבניה המתוכננת. משמעות העובדה שהחלו חפירות ההצלה היא שהכספים לעבודות הפיתוח של השכונה כבר החלו לזרום ואנחנו עלולים לראות בקרוב את הבולדוזרים מתחילים בעבודות התשתית לבנייה.