טוען..

מכיבוש לאפרטהייד: נתונים על מפת הסיפוח של נתניהו

לראשונה בהסטוריה הציג ראש ממשלה בישראל מפה לפיה חזונו הוא שלא תקום מדינה פלסטינית לצד ישראל. במסיבת עיתונאים שכינס אמש בנימין נתניהו, הודיע ראש הממשלה כי בכוונתו לספח לישראל 22.3% משטחי הגדה המערבית באזור בקעת הירדן. כל מי שמכיר את הסכסוך, את הגאוגרפיה של האזור ואת התנאים המינימאליים להקמת מדינה פלסטינית בשטחים הכבושים, יודע שלא ניתן להקים מדינה פלסטינית עצמאית ובת קיימא אם לא תהיה לה שליטה בבקעת הירדן.

שלום עכשיו: החזון שהציג ראש הממשלה הוא למעשה חזון של אפרטהייד, של מדינה אחת שבה אזרחים בעלי זכויות (ישראלים) ואזרחים ללא זכויות (פלסטינים). האוטונומיה וכבישי הגישה שמבטיח נתניהו לפלסטינים בבקעה דומים באופן מבהיל לעיירות, הבנטוסטנים, שהיו בדרום אפריקה. אפילו שמדובר בהבטחת בחירות מהסוג שפוליטיקאים מפזרים ללא כיסוי ערב בחירות, חייבים לומר לו בקול רם: לא!.

נתניהו טען בנאומו כי במסגרת הסיפוח של בקעת הירדן לא יסופח אף פלסטיני לישראל, אך בחינה של המפה שהציג נתניהו מעלה כי הוא התעלם מ-47 קהילות רועים וכפרונים שבהם כ-4,391 תושבים פלסטינים המתגוררים בשטח C בבקעה, שאותו מייעד נתניהו לספח. ההתעלמות הזאת של נתניהו מאלפי פלסטינים משקפת היטב את המדיניות הישראלית בבקעה: מדיניות של נישול ודחיקה של התושבים הפלסטינים לטובת המתנחלים. בשנים האחרונות ניכרת עליה בלחץ שמופעל על קהילות הרועים, הן מצד הרשויות (הריסות בתים, אימונים של צה"ל וכיו"ב), והן מצד מתנחלים שתוקפים את הרועים ומגרשים אותם משטחי המרעה. להרחבה ראו כאן.

שלום עכשיו בחנה את המפה שהציג נתניהו לסיפוח הבקעה ולהלן הנתונים המרכזיים (נתניהו הגדיר את כביש 80 ("כביש אלון") כקו הגבול של הסיפוח ולכן קהילות פלסטיניות או מאחזים ממערב לכביש לא נכללו בספירה):

שטח לסיפוח – 1,236,278 דונם = 22.3% משטח הגדה המערבית.

התנחלויות לסיפוח – 30 התנחלויות ועוד 18 מאחזים בהם 12,778 מתנחלים (לפי נתוני הלמ"ס הישראלי, סוף 2017).

מאחזים לסיפוח – 18 מאחזים לא חוקיים מתוכם 7 מאחזים שהוקמו אחרי נובמבר 2016 (בחירת טראמפ לנשיא ארה"ב).

פלסטינים בשטח המסופח:
באזור A ו-B (מתוכנן להישאר בידי הרשות הפלסטינית עם כבישי גישה) – 16 ישובים ובהם 48,559 פלסטינים.
בשטח שמיועד לסיפוח – 47 קהילות הרועים והכפרונים בשטח לסיפוח: 4,391 פלסטינים (לפי נתוני הלמ"ס הפלסטיני, סוף 2017)

יש לציין שמתוך ה-1,236,278 דונם לסיפוח, לפחות 250,000 דונם (כחמישית מהשטח) הם קרקעות בבעלות פרטית של פלסטינים לפי ההגדרות של המינהל האזרחי. לא ברור מה נתניהו מתכנן לעשות עם הקרקעות הללו אם לאפשר לבעליהן להמשיך להשתמש בהן או לא.

להורדת הרשימה המלאה של הקהילות הפלסטיניות, ההתנחלויות והמאחזים – לחצו כאן

 

מפת סיפוח בקעת הירדן שהציג נתניהו במסיבת העיתונאים, 10/9/19