טוען..

ערב חילופי השלטון בוושינגטון פורסמו מכרזים ל-2,572 יח"ד מעבר לקו הירוק

משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל פרסמו היום מכרזים לבניית 2,572 יחידות דיור חדשות מעבר לקו הירוק: 2,112 מהן בהתנחלויות ברחבי הגדה המערבית ו-460 במזרח ירושלים. כמו כן פורסמו גם כמה מכרזים למסחר ותעסוקה.

המכרזים הם:

75% מהמכרזים (1,946 יחידות דיור) הם בהתנחלויות שישראל תיאלץ לפנות במסגרת הסכם קבע (לפי מודל יוזמת ז'נבה).

מכרזים הם יחידות דיור לבנייה שמשווקות ע"י הממשלה. במכרז מוזמנים קבלנים להציע הצעות לרכישת הזכויות לבניית הבתים ושיווקם לרוכשים. משמעות הדבר היא בדרך כלל שתוך כשנתיים מפרסום המכרז מתחילה הבניה בשטח. מעבר לקו הירוק יש מכרזים רק ב-13 מההתנחלויות המנוהלות ע"י משרד השיכון, ובשכונות במזרח ירושלים. להרחבה על הליך התכנון והמכרזים ראו כאן.

שלום עכשיו: "ממשלת נתניהו ממשיכה במאמציה לגרום כמה שיותר נזקים לסיכוי לשלום עד הדקות האחרונות לפני חילופי הממשל בוושינגטון. המכרזים שפורסמו היום מתווספים ל-780 יחידות הדיור שאושרו השבוע בהתנחלויות, לפתיחת המכרז לאלפי יחידות בגבעת המטוס ולהשקעות המיליארדים בכבישים ובתשתיות שיביאו להכפלת מספר המתנחלים. נתניהו מאותת לנשיא הנכנס ביידן כי אין לו כל כוונה לתת לו ולו יום אחד של חסד וכי פניו לעימות עם הממשל החדש".

 

נסיון להכשרת מאחזים לפני חילופי הממשל בארה"ב

מוקדם יותר היום פורסם כי נתניהו ביקש להביא להחלטת הממשלה הקמת 6 התנחלויות חדשות ע"י הכשרת מאחזים ו"שכונות" והקצאת משאבים להכשרת מאחזים רבים נוספים. לאור העליה החדה בתחלואה בקורונה ובמספר המתים והחולים קשה, נקבע היום דיון בממשלה ונתניהו התכוון לנצל את כינוס הממשלה עוד לפני חילופי הממשל בבית הלבן מחר, כדי להעביר את ההחלטה.

לפי דיווחים, במשרד החוץ ובמשרד המשפטים הביעו התנגדות להבאת הנושא להחלטת ממשלה ערב חילופי הממשל בארה"ב מסיבות מדיניות ואף הביעו חשש שההחלטה עלולה להשפיע ההחלטה בעניין החקירה נגד ישראל בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג. בסופו של דבר הנושא לא הועלה לדיון, והדיווחים השונים ייחסו את הורדת הנושא מסדר היום להתנגדות של השרים גנץ ואשכנזי ושל ראש המל"ל.

עיקרי הצעת ההחלטה (שלא נדונה):

1. הקמת שש התנחלויות חדשות – מאז הסכמי אוסלו ומאז החלה שיטת המאחזים ב-1996 עם בחירת נתניהו, נמנעה הממשלה כמעט לחלוטין מהכרזה על הקמת התנחלויות חדשות. ממשלות ישראל הקימו אמנם למעלה מ-140 התנחלויות אך עשו זאת באופן לא רשמי, כ"שכונות" של התנחלויות קיימות ובניגוד לחוקי התכנון והבניה שקבעה ישראל עצמה בנוגע לבניה בהתנחלויות. עד היום רק 6 התנחלויות הוקמו באופן רשמי באמצעות החלטת ממשלה: ההתנחלויות רחלים, סנסנה וברוכין בהחלטת ממשלה ב-23/4/2012, עמיחי ב-30/3/2017, חוות גלעד ב-4/2/2018, וההתנחלות מבואות יריחו ב-15/9/2019.

ההתנחלויות שהיו אמורות להיות מוקמות בהחלטת הממשלה:

תל ציון – התנחלות חרדית ממזרח לרמאללה שהוקמה בסוף שנות ה-90' כ"שכונה" של ההתנחלות כוכב יעקב הלא-חרדית.

אבנת – התנחלות לחוף ים המלח ממזרח לבית לחם, שהוקמה כבסיס נח"ל והפכה להתנחלות, כ"שכונה" של ההתנחלות מצפה שלם הרחוקה ממנה כ-12 ק"מ בקו אוירי.

מצוקי דרגות – אתר תיירות לחוף ים המלח ממזרח לחברון, שהוקם באופן פורמלי כ"שכונה" של ההתנחלות מצפה שלם. בכוונת הממשלה להפוך את המקום ליישוב למגורים ואף קיימת קבוצת משפחות מאורגנת שמתכננת להתנחל במקום ("גרעין הראל").

קדם ערבה – מאחז שהוקם ב-2017 מצפון לים המלח, באתר ששימש כאתר התנחלות זמני של ההתנחלות בית הערבה. ההתנחלות בית הערבה עברה למקום הקבע שלה, אך במקום לפנות את האתר הזמני הקימו בו מאחז וכיום מתגוררות בו עשרות משפחות.

אביגיל – מאחז בדרום הר חברון שהוקם בסוף שנת 2001, ובו עשרות משפחות.

עשהאל – מאחז בדרום הר חברון שהוקם ב-2002 ובו עשרות משפחות.

2. הקצאת 20 מיליון ש"ח ו-13 תקנים לעבודה על הכשרת מאחזים נוספים

הצעת ההחלטה מבקשת להקצות 20 מיליון ₪ למינהל האזרחי וכן להוסיף 13 עובדים למינהל האזרחי שיקימו מנגנון שיעסוק באקרובטיקה המשפטית והתכנונית הנדרשת כדי לאפשר הכשרה של מאחזים רבים נוספים.

יש לציין שהצעת החלטה דומה שהוכנה לפני כמה שבועות לא הועלתה בסופו של דבר בממשלה, אך ממנה ניתן ללמוד על כוונת הממשלה בעבודה על הכשרת המאחזים (ראו כאן).

לא כולל מזרח ירושלים. לנתוני המכרזים במזרח ירושלים לחצו כאן.
מכרזים הם יחידות דיור לבנייה שמשווקות ע"י הממשלה. הקבלן הזוכה במכרז יבנה את הבתים וישווקם לרוכשים. מכרזים קיימים רק ב-13 מההתנחלויות המנוהלות ע"י משרד השיכון.