טוען..

שבוע לפני הבחירות נתניהו מקדם את הבניה ב-E1

רה"מ נתניהו הודיע אתמול (25/2/20) על קידום התכניות ל-3,500 יחידות דיור באזור E1 שממזרח לירושלים. הבניה ב-E1 נחשבת קו אדום כי היא עלולה למנוע את האפשרות לפתרון של שתי מדינות לשני עמים כי היא חותכת את הגדה המערבית לשניים. אזור E1 הוא האזור היחיד שמחבר בין דרום הגדה המערבית וצפונה, והשטח האחרון שנותר לפיתוח הפוטנציאלי של המטרופולין הפלסטיני המרכזי בין בית לחם-מזרח ירושלים ורמאללה. בלי אפשרות פיתוח באזור, לא תוכל לקום מדינה פלסטינית בת קיימא, ולא נוכל להגיע לסיום הסכסוך ושפיכות הדמים.

שלום עכשיו: נתניהו נמצא בעיצומה של מכירת חיסול של מדינת ישראל והחזון הציוני, ומוביל אותנו למציאות של מדינה אחת דו-לאומית. מדובר בשטח אסטרטגי לפתרון שתי המדינות ובניית התנחלות בו משמעה שישראל בוחרת רשמית להנציח את הסכסוך במקום לפתור אותו. זה אסון לאומי שאסור שיתרחש, בטח שלא ע"י ממשלת מעבר בלי מנדט מהציבור שבוע לפני הבחירות.

התכניות לבניה ב-E1 נחשבו תמיד למכה אנושה לשלום, ולכן ממשלות ישראל נמנעו במשך השנים מלקדם אותן. הצעד הראשון לקראת הבניה ב-E1 נעשה ע"י ממשלת שרון בסביבות שנת 2004 כאשר החלה הבניה של תחנת משטרה עם תשתיות נרחבות וכבישים לבניה עתידית. לאחר מכן, בדצמבר 2012, הודיע רה"מ על קידום תכניות ל-3,500 יח"ד בתגובה על ההכרה של האו"ם במדינה פלסטינית. ואכן, ב-5/12/12 אישרה מועצת התכנון העליונה של המינהל האזרחי להפקדה שתי תכניות בניה ב-E1, ומאז התכניות הוקפאו.

התכניות הן:
תכנית מס' 420/4/7 – ל-1,228 יח"ד
ותכנית מס' 420/4/10 – ל-2,184 יח"ד
(סה"כ 3,412 יח"ד).
להרחבה על התכניות ב-E1.

השלב הבא באישור התכנית הוא פירסום מודעה בעיתונים על הפקדת התכנית, לפיה הציבור מוזמן להגיש התנגדויות לתכנית בתוך 60 יום. זהו השלב שאותו אישר אתמול נתניהו, והיום כבר פורסמה הודעה על הפקדת התכניות באתר האינטרנט של לשכת התכנון. חודשים אחדים אחרי פרסום המודעה תתכנס מועצת התכנון העליונה במינהל האזרחי לשמוע את ההתנגדויות (ככל שיוגשו) ולדון בהן. לאחר מכן ניתן יהיה לכנס את מועצת התכנון לאשר את התכנית למתן תוקף, ואחר כך לפרסם את התכנית כתכנית בתוקף. תיאורטית השלמת הליך התכנון יכול לקחת כמה חודשים, לעתים זה לוקח יותר.

מיד אחרי אישור התכנית, הממשלה תוכל להוציא מכרזים לבניה, ואחרי שייבחרו הקבלנים הזוכים במכרזים, הם יוכלו להוציא היתרי בניה ולהתחיל בבנייה. הליך זה יכול לקחת כשנה-שנתיים. כלומר, אם ממשלות ישראל לא יעצרו את התכנית, העבודות עלולות להתחיל תוך שנתיים-שלוש.

נזכיר כי בשבועיים האחרונים קידמה הממשלה תכניות שנועדו למנוע כל רצף פלסטיני באזור מזרח ירושלים: פורסמו מכרזים ל-1,077 יחידות דיור בגבעת המטוס – שתחסום את החיבור בין בית לחם למזרח ירושלים; תכנית ל-9,000 יח"ד בעטרות גמרה את שלב ההכנה והונחה על שולחן מוסדות התכנון – שתחסום את הרצף הפלסטיני הקיים בין רמאללה לשכונות הפלסטיניות בצפון ירושלים (בית חנינא ושועפט); וכעת E1, התכנית שתחסום את מזרח ירושלים ממזרח, ותחתוך את הגדה המערבית לשניים.

בנוסף מסתבר כי במשרד הביטחון מקדמים סלילת כביש לפלסטינים שיאפשר את הבניה ב-E1, כך שהוא יאפשר לממשלת ישראל לטעון כי הבניה ב-E1 לא באמת חוסמת את הרצף הפלסטיני כי יהיה להם "חוט" של כביש שיחבר בין חלקי הגדה המערבית. אך חשוב להדגיש כי "חוט" של כביש שמחבר בין שני אזורים נפרדים ללא רצף טריטוריאלי לא יכול לתת מענה לצרכי הפיתוח הפלסטינים וליכולת להקים מדינה בת קיימא עוד על כך ראו כאן.