טוען..

היועמ"ש מתיר להפקיע קרקע פלסטינית לטובת התנחלויות

חוות דעת משפטית חדשה של היועמ"ש אביחי מנדלבליט מבקשת להתיר הפקעת קרקע מפלסטינים לטובת כביש גישה להתנחלות. במסגרת מאמצי הממשלה להכשיר את המאחז הבלתי חוקי חרשה ממערב לרמאללה, לאחר שהוכרזו למעלה מ-800 דונם כאדמת מדינה, הסתבר כי כל המאחז מוקף קרקע פרטית פלסטינית שלא ניתן להכריז עליה כאדמת מדינה. חוות הדעת של היועמ"ש מתירה להפקיע קרקע פרטית לצורך הסדרת כביש הגישה להתנחלות.

שלום עכשיו: "אם אכן תבוצע הפקעה, זאת תהיה הפרה חמורה של הדין הבינלאומי ופגיעה אנושה בזכויות הקניין של הפלסטינים. חוות הדעת של היועמ"ש עלולה לסלול את הדרך לעוד הפקעות, לגזל קרקעות פרטיות נוספות ולהרחבת ההתנחלויות. היועמ"ש מבקש להתיר הפקעה של קרקע של אוכלוסיה פלסטינית, שאין לה זכויות אזרחיות וזכות הצבעה בישראל, לטובת שימוש בלעדי של אוכלוסיה ישראלית שיש לה זכויות. לצערנו זה נראה כמו אפרטהייד וזהו חלק מהמציאות שאליה מובילה אותנו ממשלת נתניהו: של מדינה אחת דו לאומית, המושתתת על משטרה של אפליה וגזל."

map of declared state land in Haresha

מפת האדמות שהוכרזו כאדמות מדינה באזור המאחז חרשה

במשך שנים היתה עמדת המדינה, כמו גם החלטות מפורשות של בג"צ, כי לפי הדין הבינלאומי חל איסור חמור על ישראל להפקיע קרקעות לצורך ההתנחלויות. למעשה, איסור זה הוא שיצר את הקושי המשפטי של הממשלה להכשיר את המאחזים וההתנחלויות שיושבות באופן לא חוקי על קרקע פרטית גזולה. כעת, כך נדמה, מנסה היועמ"ש להסיר את המכשול המשפטי (והמוסרי) האחרון בדרך להפיכת הגזל והנישול לדרך פורמלית של הקמת התנחלויות בשטח הכבוש ע"י ישראל.

יש לציין כי בחוות הדעת קובע היועמ"ש במפורש שאין כאן קביעה גורפת המתירה כל הפקעה לצורך התנחלות, אלא שיש מקרים מסויימים שבהם ניתן לעשות שימוש בהפקעה. עוד הוא מוסיף שככל שיש כוונה לעשות שימוש בהפקעה במקום אחר הדבר חייב לעבור את אישורו.

היועמ"ש תולה את החלטתו בדברים שנפסקו לאחרונה ע"י בית המשפט העליון, ונכתבו ע"י השופט ג'ובראן בעתירה של בעלי קרקעות מסילוואד יחד עם ארגון יש דין נגד הכוונה לעשות שימוש באדמותיהם שבחלקן נחשבות "נכסים נטושים", לצורך פתרון זמני למפוני עמונה. השופט ג'ובראן קובע כי יש לראות את המתנחלים שמתגוררים בשטחים הכבושים כחלק מהאוכלוסיה המקומית של האזור, ולצורך כך, מותר, במקרים מסויימים לפגוע בזכות הקניין של הפלסטינים לטובתם.

לקריאת חוות הדעת של היועמ"ש – לחצו כאן