טוען..

שאלות שצריך לשאול על העברת שגרירות ארה"ב לירושלים

הנשיא טראמפ מראה סימנים שבכוונתו להודיע על העברת השגרירות האמריקאית לירושלים או להכריז על הכרה בירושלים כבירת ישראל. הנה כמה שאלות שצריך לשאול על המהלך בשלב הזה ובנסיבות הקיימות:

1. מה ישראל צריכה: מישהו שיגיד שאנחנו צודקים או מישהו שיכול לסייע לנו לשים קץ לסכסוך?

העברת השגרירות לירושלים ואפילו הכרה בירושלים כבירת ישראל בשלב הנוכחי, תחסל, באופן חד משמעי, את היכולת של ארה"ב להיות מתווכת בסכסוך. הפלסטינים, כמו גם העולם הערבי, לא יוכלו לראות בה מתווך הוגן, ואנחנו נאבד את הגורם היחיד שיכול לעזור לנו להגיע לשלום. מכיוון שנושא ירושלים הוא אחד הנושאים המרכזיים שבמחלוקת, ויוכל להיפתר רק במסגרת ההסכם, ההכרה של ארה"ב בירושלים בשלב הזה, יגרום לכך שישראל תפסיד את המעצמה החזקה והמשמעותית ביותר שיכולה לעזור לנו להגיע להסכם ולהשיג לגיטימציה בינלאומית רחבה. נפילת ארה"ב כמתווך עלולה ליצור חלל שעדיין קשה לתאר כיצד הוא יתמלא, ומהם הכוחות האלטרנטיביים שיצמחו וישפיעו על הסכסוך ומקומה של ישראל בו.

2. האם ירושלים תהיה מוכרת יותר בעולם כבירת ישראל?

לא! אפילו אם מדינות ספורות מהספסלים האחוריים בעולם יצטרפו לארה"ב, ויכירו בירושלים כבירת ישראל, העברת השגרירות רק תדרבן את רוב מדינות העולם להדגיש את התנגדותן. הדבר רק ידגיש את העובדה שירושלים שנויה במחלוקת כפי שלא היתה אי פעם. רק לפני כמה ימים הצביעו בעצרת האו"ם 151 מדינות נגד טענת ישראל לירושלים המאוחדת – רק ארה"ב, מקרונזיה ועוד ארבע מדינות הצביעו נגד, ו-9 מדינות נוספות נמנעו. הדרך היחידה להשיג הכרה עולמית בירושלים היא דרך הסכם עם הפלסטינים. גם עם העברת השגרירות לירושלים ישראל תמשיך להיות מבודדת בעולם בעניין הזה.

3. האם ירושלים תהיה יותר מאוחדת ופחות מחולקת?

לא! בירושלים "המאוחדת" של היום חיים מאות אלפי פלסטינים המהווים קרוב ל-40% מהתושבים בעיר. השכונות הן נפרדות, התחבורה הציבורית היא נפרדת, ולמעשה עבור רוב הירושלמים הישראלים מקומות כמו כפר עקב, אום ליסון ואום טובא עם עשרות אלפי תושביהן – הן שכונות מחוץ לתודעה שהרוב לא שמעו על קיומן. העברת השגרירות לירושלים – המערבית או המזרחית – לא תהפוך את ירושלים לפחות מחולקת או לפחות שסועה במאומה.

4. האם המהלך יביא לאלימות?

יש חשש. המסר האמריקני לפלסטינים בהכרה בירושלים כבירת ישראל ללא הסכם של שתי מדינות, משמעו למעשה הרמת ידיים מההליך המדיני, ואובדן תקווה להתקדמות בדרכים דיפלומטיות. אובדן התקווה הוא מתכון לעלייה של דרכים אחרות להתקדמות, כולל האפשרות של הגברת האלימות. במקרים רבים אחרים, גם במהלכים דרמטיים הרבה פחות, ככל שזה מגיע לירושלים, ישנה רגישות גדולה וסף האלימות עלול להתפרץ.

5. האם העברת השגרירות תתרום ליציבות האזור?

לא! המצב העדין בינינו לבין הפלסטיני גם כך נמצא על קרח דק ועלול בכל רגע להתמוטט. כל שינוי בירושלים, שמהווה סמל לא רק לפלסטינים אלא גם עבור העולם הערבי ולמעשה העולם המוסלמי כולו, הוא משחק באש. במיליוני בתים מוסלמיים בעולם תלויה תמונת כיפת הסלע ומסגד אלאקצא. הכרזה אמריקנית שממנה משתמע שלפלסטינים לא תהיה בירה בירושלים עלולה לעורר זעם רב, שיפגע במיוחד במדינות הקרובות לישראל, ירדן ומצרים, כמו בכל העולם הערבי והמוסלמי.