טוען..

אריאל וגוש אריאל

דרור אטקס. תרגום מאנגלית: שושנה פדן
אריאל שרון בביקור אריאל ב- 23.7.05: "אני חוזר ומבהיר שהגוש הזה הוא אחד החשובים ביותר, והוא יהיה לעולם חלק ממדינת ישראל. אין מחשבה אחרת ואין מגמה אחרת… באתי לראות כיצד ניתן להרחיב את העיר ולחזק את הגוש, כפי שאני עושה בגושים אחרים". (הארץ, 24.7.05)

מתי נוסדה אריאל?
אריאל נוסדה ב- 1978.

היכן נמצאת אריאל ומה גודלה?
אריאל ממוקמת בלב הגדה המערבית, לאורך רכס שאורכו למעלה מ- 5 ק"מ שכיוונו מזרח-מערב. ההתנחלות משתרעת על רצועה ארוכה ודקה לאורך הרכס. הקצה המערבי של ההתנחלות, זה הקרוב לישראל, מרוחק כ- 16 ק"מ מן הקו הירוק, והקצה המזרחי מרוחק יותר מ- 21 ק"מ מן הקו הירוק. אריאל מרוחקת כ- 40 ק"מ מתל אביב, 50 ק"מ מירושלים ו- 28 ק"מ מן הגבול עם ירדן.

מהי המשמעות הגיאופוליטית של מיקומה של אריאל?
מיקומה של אריאל אינו מקרי. היא ממלאת תפקיד חשוב באסטרטגית ה"הפרד ומשול" שעבורה נוצרו ההתנחלויות בגדה המערבית: מצד אחד היא חוסמת את הרצף הפלסטיני בין העיר הגדולה סלפית בדרום, לבין קבוצת כפרים מצפון ובהם מרדה, זיתא, ג'מאעין וחרס. מצד שני היא מבטיחה שליטה ישראלית על הדרך המרכזית המחברת את מרכז מישור החוף הישראלי עם בקעת הירדן.

האם אריאל היא התנחלות או עיר ישראלית?
אריאל ממוקמת בגדה המערבית על שטח שמעולם לא סופח למדינת ישראל ואשר מצוי תחת ממשל ישראלי צבאי משנת 1967. לפיכך, אריאל היא התנחלות. הודות לגודלה אריאל היא אחת מארבעת ההתנחלויות בגדה המערבית שזכו למעמד מוניציפאלי של עיר. אולם בניגוד לשלוש האחרות (קריית ספר, בית"ר עלית ומעלה אדומים), אריאל מצויה עמוק בשטחי הגדה המערבית, באזור שאליו רוב הציבור הישראלי, מגיע לעיתים נדירות אם בכלל. השקעות עצומות בתשתיות נעשו וממשיכות להיעשות במסגרת מאמצים ממשלתיים להטמיע בתודעת הציבור הישראלי את מעמדה של אריאל כהתנחלות "קונצנזואלית" עליה לא ניתן יהיה לוותר בעתיד.

האם אריאל מתרחבת?
אכן אריאל מתרחבת. מאות יחידות דיור חדשות נבנות בשנים האחרונות באריאל: רובן בקצה המזרחי של ההתנחלות. כלומר, ההתנחלות מתרחבת עמוק יותר אל תוך הגדה המערבית ולא כלפי הקו הירוק. במקביל מתקיימת בנייה בתוך תחומי השטח הבנוי של אריאל. מאז 1990 אוכלוסיית אריאל הכפילה את עצמה, בעיקר כתוצאה מן העלייה ממדינות חבר העמים.

אוכלוסיית אריאל (מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)
שנה    אוכלוסיה   שנה  אוכלוסיה
1990  
8,000       1998  14,400
1991  9,000       1999  15,100
1992  10,400     2000  15,600
1993  11,800     2001  16,000
1994  12,800     2002  16,300
1995  13,800     2003  16,053
1996  אין נתונים   2004  17,555
1997  14,300     2009 17,559

מהו "גוש אריאל"?
המונח "גוש אריאל" מתייחס בדרך כלל לאיזור בגדה המערבית המתוחם על ידי הקצה המזרחי של אריאל במזרח, על ידי ההתנחלות קדומים בצפון, על ידי ההתנחלויות קרני שומרון ומעלה שומרון בצפון מערב ועל ידי ההתנחלויות בית אריה ועופרים מדרום. ב"גוש" זה נכללות בין היתר התנחלויות רבות אחרות: נופים, יקיר, עמנואל, פדואל, עלי זהב, ברקן, קריית נטפים ורבבה. בנוסף, כולל האזור לפחות 7 מאחזים לא חוקיים שהוקמו בהדרגה ב- 8 השנים האחרונות.
יש להדגיש כי לא קיימות הגדרות גיאוגרפיות או פוליטיות ברורות של "גושי ההתנחלויות" ובכללם "גוש אריאל". המונח נוצר בדיעבד על מנת לתאר את תוצאותיה המעשיות של מדיניות ההתנחלות הישראלית, שיצרה שרשראות של התנחלויות ולאחר מכן עיבתה את אותן התנחלויות באמצעות פרוייקטים תשתיתיים זוללי קרקע. ואולם, שלא בדומה לחלק מההתנחלויות האחרות המאוגדות בגושים העיקריים, שנמצאים בדרך כלל בסמיכות יחסית לקו הירוק, "גוש אריאל" חודר עד לב הגדה המערבית ומונע כל אפשרות ליצירת שטח פלסטיני רציף. זאת הסיבה שבעטיה הושקעו משאבי עתק (רובם אגב, לאחר חתימת הסכמי אוסלו), שנועדו ליצור רצף בין אריאל ובין הקו הירוק באמצעות בניית שרשרת של התנחלויות, כבישים ואזורי תעשייה באזור.
במקביל, עמלו המתנחלים לקשור גוש זה להתנחלויות המרוחקות יותר מהקו הירוק (היינו התנחלויות גב ההר המצויות ממזרח לאריאל), בתקווה שאף הן יהיו חסינות מפני פינוי, בזכות הכללתן בתוך "גוש אריאל". בראיון לידיעות אחרונות (במאי 2003) הודיע פנחס ולרשטיין, ראש מועצת מטה בנימין החולשת על רוב האיזור מדרום מזרח לאריאל, כי הושלם המאמץ לחבר את אריאל הנמצאת קילומטרים בודדים ממערב לכביש 60 (ציר התנועה העיקרי בגדה הנע מצפון לדרום), באמצעות קבוצה של התנחלויות ומאחזים שהוקמו לאורכו של אותו כביש (ההתנחלויות אלו המפוזרות לאורך כביש 60 אינן כלולות בתוך תוואי הגדר המתוכננת להקיף את אריאל, כפי שיפורט להלן).

האם אריאל, או "גוש אריאל", כלולים בצד הישראלי של גדר ההפרדה?
ב- 20 בפברואר 2005 אישרה ממשלת ישראל מתווה לגדר ההפרדה, הכולל את "גוש אריאל" (מפת התוואי מופיעה באתר משרד הביטחון).
תוואי הגדר האמור להיבנות סביב "גוש אריאל" מוגדר במפה כ"תוואי להשלמת עמ"ט (עבודת מטה) מפורט". אין ספק כי מינוח זה מרמז על מאמץ מצד ממשלת ישראל למשוך זמן שיאפשר לה "למכור" את תכנית התוואי לקהילה הבינלאומית ולממשל האמריקאי בפרט. לפי שעה ממשיכה ישראל בבניית אותן "אצבעות" או "ציפורניים", היינו אותו קטע גדר המקיף את אריאל משלושה כיוונים (צפון, מזרח ודרום) באופן שניתן יהיה לחברו בעתיד לתוואי הגדר העיקרי.

מה גודלו של "גוש אריאל"?
שטחו של התחום שישראל מתכננת לכלול בתוך תוואי גדר הבטחון, הכולל את "גוש אריאל" הוא 122 קמ"ר ויושבים בו כ- 37,000 מתנחלים.

כמה פלסטינים יושפעו על ידי תוואי גדר ההפרדה באם יבנה סביב "גוש אריאל"?
מאות אלפי פלסטינים החיים באזור יושפעו על ידי תוואי הגדר הנוכחי בשני היבטים שונים: הראשון הוא אובדן או למצער אי נגישות לקרקעות שבבעלותם. ההיבט השני קשור להגבלות תנועה שיוטלו על פלסטינים בגלל חודרנותו של התוואי שמחייבת את ניתוקן של קהילות שכנות זו מזו.

מהם הכבישים המרכזיים באזור?
יש באזור אריאל שני כבישים עיקריים: כביש מס' 5 וכביש מס' 60. זמן קצר לאחר פרוץ האינתיפאדה באוקטובר 2000, ישראל החלה לאסור על רוב הפלסטינים תושבי הגדה את השימוש בשני כבישים אלו. יתר על כן, כבישים אלו הותוו מלכתחילה על מנת לשרת בראש ובראשונה את צרכי המתנחלים באזור, כך שבחלק גדול מהמקרים לא קיימים מחלפים המחברים את הכפרים הפלסטינים עם הכבישים הראשיים הללו.
כביש מס' 5 הינו כביש רוחב שמחבר את אריאל עם מישור החוף. חלקים של כביש זה משודרגים כל העת, דבר שכרוך בהשקעת משאבים ציבוריים גדולים. בעתיד הקרוב יהפוך כל קטע הכביש שבין אריאל לקו הירוק, לכביש ארבע-מסלולי זאת אף על פי שאינו סובל מעומסי תנועה שמצדיקים זאת. כביש מס' 5 מוחק למעשה כיום את הקו הירוק. בנסיעה מישראל על כביש מס' 5 מזרחה, קשה לזהות את הנקודה שבה הוא חוצה את הקו הירוק ונכנס אל שטח הגדה המערבית.
כביש מס' 60 הינו כביש אורך המחבר בין ירושלים בדרום לבין שכם וההתנחלויות סביבה בצפון. במהלך שנת 2001 נסלל קטע כביש חדש המחבר את הקצה המזרחי של אריאל עם כביש 60. קטע זה שאורכו כ-4 ק"מ נבנה על מנת ליצור רצף בין אריאל ובין התנחלויות גב ההר המצויות ממזרח לה.

האם יש אתרים יהודיים דתיים/היסטוריים חשובים באזור זה?
לא, אין באזור אתרים יהודיים בעלי חשיבות יהודית מרכזית. ישנו אמנם ניסיון של גורמים מקרב המתנחלים לטפח את המסורת של מקום קבורת יהושע בן נון סביב אתר שמצוי בכפר חארס מצפון לאריאל, בטענה שמדובר בתמנת סרח, מקום קברתו של יהושע בן נון. אך לעת עתה אתר זה טרם קנה את מקום מרכזי בתודעה העממית.

מהם הטיעונים העיקריים בזכות השארת אריאל בשליטה ישראלית ישראל?
יש הטוענים שחיוני להחזיק באריאל בכדי להרחיב את "מתניה הצרים" של ישראל ולהבטיח דרך יבשתית לעמק הירדן למקרה של פתיחת חזית מזרחית. הטיעון הזה מניח שביטחונה של ישראל יובטח בצורה הטובה ביותר דווקא מעמדה טריטוריאלית הכוללת שטחים רבים ככל האפשר, אפילו במחיר מניעת הסכם שלום עתידי עם הפלסטינים.
בהיעדר שיקול בטחוני משמעותי המחייב שליטה ישראלית באזור אריאל, נשמע לעיתים הטיעון כי אריאל בשל גודלה, הינה בחזקת "קונצנזוס לאומי". במילים אחרות: ישראל צריכה להמשיך ולהחזיק באזור אריאל משום שכך רוצים רוב הישראלים.
קביעה חד-צדדית מסוג זה הגורסת כי נושא אריאל אינו נתון למשא ומתן בהתבססו כביכול על קונצנזוס לאומי, היא הרסנית לישראלים ופלסטינים כאחד, ומנוגדת מעיקרה לניסיון להשיג הסדר לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני בדרכי משא ומתן.

האם בעתיד תיתכן הקמתה של מדינה פלסטינית בת קיום ורצף טריטוריאלי אם אריאל וגוש ההתנחלויות סביבה יסופחו לישראל?
לנוכח מיקומה של אריאל בלב הגדה המערבית ושליטתה על צירי התנועה העיקריים באזור, סיפוחה הרשמי או המעשי (באמצעות  הכללתה בתחומי הגדר) יפגע אנושות ברציפותו של השטח שאמור להיות חלק ממדינה פלסטינית עתידית. סיפוחו של "גוש אריאל" יפגע במהלך חייהם התקין של מאות אלפי פלסטינים החיים בתוך הגוש ובסביבותיו. הוא יצור הגבלות תנועה וגישה למקורות קרקע ומים החיוניים לכלכלה הפלסטינית. פעולות חד-צדדיות של ישראל אשר יכפו מציאות זו על הפלסטינים, מנוגדות מעיקרן לתוכנית 'מפת הדרכים' של הנשיא בוש שאומצה על ידי מממשלת ישראל, ואשר אמורה להוביל למציאות של מדינה פלסטינית בת קיימא שנהנית מרצף טריטוריאלי סביר. בנוסף לכך, תוכניות מעין אלה משמיטות את קרקע הלגיטימיות של כל הנהגה פלסטינית מתונה ובכך מחזקות את הקיצוניים בקרב הפלסטינים.

כיצד התייחסו בדיוני קמפ דיוויד ובדיוני יוזמת ז'נבה לאריאל ול"גוש אריאל"?
שלמה בן עמי, מי שהיה שר החוץ בתקופת ברק, טען כי המפה שהוגשה לקלינטון בקמפ דיוויד, כללה את "גוש אריאל" בתחום ישראל. הפלסטינים סירבו לכך וטענו שחודרנותו הגיאוגרפית של האזור לא מאפשרת את צירופו לישראל מבלי לפגוע ברצף הפלסטיני. בדיוק מאותם נימוקים, הסכימו יוזמיה של יוזמת ז'נבה, כי אריאל ו"גוש אריאל" יישארו בשליטת הפלסטינים.

האם תושבי אריאל הם חילוניים או דתיים?
רוב תושבי אריאל הם חילוניים. עובדה זו נהירה לכל מי שאי פעם ביקר בהתנחלות. (בשבועות האחרונים של שנת 2004 קושטו חלק מהחנויות במרכז המסחרי של אריאל בבובות סנטה קלאוס. הדבר מעיד על כך שחלק גדול מתושבי אריאל, שהינם עולים ממדינות חבר העמים, אינם בעלי זיקה דתית. מקיימים אורח חיים דתי. תוצאות הבחירות האחרונות לכנסת באריאל מאשרות רושם זה: ב- 2003 קיבלה המפד"ל 1.6% מקולות המצביעים באריאל. כל המפלגות הדתיות ביחד (כולל המפד"ל) זכו רק ב- 5.5% מקולות הבוחרים באריאל. לעומת זאת, מפלגת שינוי החילונית קיבלה 9.6%, העבודה 1.9% והליכוד 53.3% מקולות הבוחרים.

האם רוב תושבי אריאל חיים שם מסיבות אידיאולוגיות או בשל סיבות של איכות חיים?
ככל הנראה רוב אוכלוסיית אריאל ממוקמת במה שנהוג לכנות "צידה הימני של המפה הפוליטית". למרות זאת תהיה זו טעות לזהות את רוב אוכלוסיית אריאל עם הזרם המחזיק באידיאולוגיה ימנית-קיצונית. כמו רוב מתנחלי הגדה המערבית, גם לאריאל הגיעו רוב התושבים בעיקר בשל התמריצים הכלכליים הנדיבים שהעניקו ממשלות ישראל לישראלים שבחור לגור בהתנחלויות. חשוב לציין כי זהו המצב גם היום. באריאל ניתן כיום לקנות דירה חדשה תוך קבלת 90% משכנתא עבורה.

מהו הסטאטוס החברתי-כלכלי של אוכלוסיית אריאל?
על פי הנתונים האחרונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אריאל מדורגת באשכול החמישי (מתוך עשרה אשכולות) בסולם הדירוג החברתי-כלכלי שנהוג בישראל. הרצליה לשם דוגמה, ממוקמת באשכול השמיני. העיר הערבית אום אל פחם ממוקמת באשכול השני. ואלו ירושלים באשכול הרביעי.

מה משמעות ההחלטה שקיבלה לאחרונה ממשלת ישראל להכיר במכללת יהודה ושומרון (השוכנת באריאל) כאוניברסיטה?
החלטת הממשלה לשדרג את מעמדה של  "מכללת יהודה ושומרון" באריאל  למעמד של אוניברסיטה,היא החלטה פוליטית המשקפת את מאמציו של שרון וממשלתו לחזק את הבסיס לטיעון כי אריאל מהווה חלק מ"הקונצנזוס הלאומי" ושעתידה אינו נתון למשא ומתן עתידי עם הפלסטינים. נדמה שאין הצדקה מיוחדת להפוך דווקא את מכללת אריאל, מכל המכללות, לאוניברסיטה.