טוען..

התנחלות תיירותית חדשה הוקמה בתל רומיידה בחברון

היום (16/10/18) יקיימו רשות העתיקות, רשות הטבע והגנים והמינהל האזרחי טקס פתיחה להתנחלות תיירותית חדשה בתל רומיידה בלב העיר הפלסטינית חברון. האתר התיירותי החדש הוא בשטח שנמצא בלב חברון הפלסטינית שבו ביצעה רשות העתיקות ולאחריה אוניברסיטת אריאל חפירה ארכיאולוגית בה נחשפו ממצאים מתקופות שונות של העיר חברון.

שלום עכשיו: "האתר הארכיאולוגי בחברון הוא התנחלות לכל דבר, לכך הוא נועד וכך הוא מתפקד. הארכיאולוגיה משמשת ככלי עבור הממשלה כדי להשתלט על שטחים, לשנות את המרחב הציבורי בחברון ולהשפיע על התודעה הציבורית כדי לחזק את מפעל ההתנחלויות. עד היום רוב התיירות הישראלית בחברון מגיעה לאזור מערת המכפלה. הקמת הפארק הארכיאולוגי כאטרקציה תיירותית בתל רומיידה נועדה להביא אלפי מבקרים עמוק יותר לתוך המרחב הפלסטיני בחברון, ולהפוך חלקים נוספים מחברון לאזורים ישראליים בלבד".

הכנות לטקס פתיחה, חברון, 15/10/18 צילום: מחסום ווטש

הקצאה סודית של השטח למתנחלים – בינואר 2014 הגיעו עשרות פועלים ישראלים לשתי חלקות בתל רומיידה והחלו בעבודות יישור שטח ועקירה של כרם זיתים. בעלי הכרם הפלסטינים, ששכרו את השטח שנחשב אדמת הקדש יהודי, מהמינהל האזרחי ולפני 1967 מהרשויות הירדניות, הופתעו לגלות שאדמתם הופכת לאתר חפירה ארכיאולוגי. רק אחרי שהגישו עתירה לבג"צ בדרישה לעצור את העבודות הסתבר כי עוד ב-2012 הקצה המינהל האזרחי את השטח לעמותת המתנחלים "מחדשי הישוב היהודי בחברון". הקצאה זו נעשתה ללא כל פרסום וללא כל מכרז. שופטי בג"צ הביעו על כך תרעומת והמדינה הודיעה שההקצאה תבוטל. להרחבה ראו כאן.

בסביבות אוקטובר 2017 הכריז קמ"ט ארכיאולוגיה של המינהל האזרחי על האתר הארכיאולוגי כ"אתר קולט קהל" והניהול הועבר לידי רשות הטבע והגנים שחונכת את האתר יחד עם רשות העתיקות והמינהל האזרחי.

עצי זית שנעקרו לצורך החפירה הארכיאולוגית, ינואר 2014

משמעות האתר הארכיאולוגי – בהודעה לעיתונות שהוציא מתאם הפעולות בשטחים אומר ראש המינהל האזרחי תא"ל אחוות בן חור כאומר: "אנו שמחים ונרגשים לחשוף עוד פיסה מההסטוריה היהודית ולהנגיש אותה לכלל הציבור" (ההדגשה הוספה). זה לא מקרה שראש המינהל האזרחי, שאמור לעסוק בכל העניינים האזרחיים של תושבי השטחים, 88% מתוכם פלסטינים, לא ראה לנכון להתייחס לאתר כאתר שחושף את ההסטוריה של חברון על כל התרבויות שקשורות בה, אלא חושף למעשה את העובדה שמה שמעניין את הרשויות הישראליות הוא רק ההסטוריה היהודית של המקום. זאת עוד דוגמא קיצונית לשימוש בארכיאולוגיה כדי להשתלט על שטחים ולתבוע בעלות בהם, כפי שהדבר נעשה במקומות רבים אחרים בישראל ובשטחים.

מבחינת המתנחלים אחד היתרונות הגדולים של התנחלות תיירותית היא שאין צורך להביא אלפי אנשים להתגורר במקום כדי להשתלט עליו, אפשר במקום זה להביא אותם לבקר בו. האתר התיירותי החדש הוא מרוחק ומבודד משאר ההתנחלויות בחברון, והוא "מותח" את השליטה הישראלית הישירה והנוכחות של מתנחלים ומבקרים מאובטחים ע"י צה"ל, עמוק יותר לתוך חברון.

יתר על כן, הביקור של אותם אלפי מבקרים שמגיעים לאתר (שחושף כאמור "פיסה מההסטוריה היהודית" דווקא) מחזק את הזיקה שלהם אל המקום והוא כלי חינוכי בידי המתנחלים להשפיע על עמדות הציבור לתמיכה בהמשך השליטה הישראלית בחברון.