טוען..

עמונה – כרונולוגיה של בנייה בלתי חוקית

בראשית יולי 2005 הגישה שלום עכשיו עתירה לבג"ץ, באמצעות עו"ד מיכאל ספרד, נגד שר הביטחון, מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית, ראש המנהל האזרחי ומפקד מחוז ש"י במשטרה, בשל אי ישום צווי הפסקות העבודה במקום וכן בשל אי הוצאתם לפועל של צווי ההריסה שהוצאו כנגד המבנים באוקטובר 2004.

תשובה רשמיתהמאחז עמונה הוקם במחצית השנייה של שנות ה-90, על גבעה המצויה כקילומטר ממזרח להתנחלות עפרה. עמונה הינו אחד המאחזים הגדולים ברחבי הגדה המערבית (384 דונם). במקום מתגוררות כיום כ-30 משפחות. עד אפריל 2004, כל המבנים במאחז היו יבילים, למעט מספר מבנים שנבנו בשיטות בנייה קלות יחסית. באפריל 2004 פונה המאחז המאויש גינות אריה שהיה מדרום לעפרה. פינויו שנעשה בסופו של דבר – חרף כל האיומים – על ידי המתנחלים עצמם, לא סימן את ראשיתה של מגמה חדשה בכל הקשור ליחסה של הממשלה למאחזים, כי אם את המשכה של זו הישנה שההגדרה היאה לה ביותר היא "האחזת עיניים". פינויו של גינות אריה שהוקם מלכתחילה על קרקע שאפילו מדינת ישראל הכירה בה כקרקע פלסטינית פרטית, נועד להפיג לחצים משפטיים מידיים, בלא ניסיון להתמודד עם עומקה ורוחבה של תופעת המאחזים בכללה. כך, בעוד מאחז זה (גינות אריה) מפונה, הועברו הקרוונים שהיו בו לשתי נקודות המצויות מזרחית לעפרה. כך הוקמו שני מאחזים חדשים, שאחד מהם (עפרה צפון מזרח) אף אויש במהרה. במקביל, ממש באותו שבוע, החלה בניית קבע של 9 מבנים בעמונה. נראה שכל האירועים הללו (פינוי המאחז – העברת הקרוונים לשתי נקודות מזרחיות – בניית קבע בעמונה) היו חלק מסיכום לא כתוב של המתנחלים עם משרד הביטחון.  בראשית שנת 2005 קיבלה שלום עכשיו (באיחור רב), תשובה רשמית מהמנהל האזרחי שהבנייה המתקיימת בעמונה אינה חוקית.

צווי הריסהמאז, קיימה שלום עכשיו תכתובת ענפה עם המנהל האזרחי במטרה להביא לפעילות אכיפה נמרצת כנגד הבנייה שנמשכה במקום. קצב הבנייה הגיע לשיאו בחודשים הראשונים של שנת 2005. למעשה, בניית השלד של 9 המבנים הושלמה סביב מרץ 2005. מאז נמשכה העבודה במקום בעיקר בשעות בלתי שגרתיות: סופי שבוע, חגים ושעות אחה"צ והערב המאוחרות.

בראשית יולי 2005 הגישה שלום עכשיו עתירה לבג"ץ כנגד שר הביטחון, מפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית, ראש המנהל האזרחי ומפקד מחוז ש"י במשטרה, בשל אי ישום צווי הפסקות העבודה במקום וכן בשל אי הוצאתם לפועל של צווי ההריסה שהוצאו כנגד המבנים באוקטובר 2004.

לנוסח המלא של עתירת שלום עכשיו – לחצו כאן.

ב- 5.7.05 הוציא בית המשפט צו ביניים האוסר לאכלס את תשעת מבני הקבע. משהתברר כי הבתים בכל זאת אוכלסו, הורה אלוף פיקוד המרכז למתנחלים להתפנות עד ליום ששי, 8.7.05. ביום ראשון, 10.7.05, התפנו המתנחלים בעצמם.

ב- 6.8.05 הודיעה פרקליטות המדינה לבג"ץ כי צווי ההריסה, שכבר קיימים, ימומשו לאחר ביצוע תכנית ההתנתקות.

ב- 24.11.05 הורה בית המשפט העליון למשיבים להודיע עד ה- 5.1.06 על היערכותם לביצוע ההריסה במהלך חודש ינואר 2006.

ב- 3.1.06 הוגשה לבג"ץ עתירה של "עמונה – אגודה שיתופית חקלאית להתיישבות קהילתית בע"מ" ושלושה מתושבי המאחז בדרישה לסלק את העתירה מכיוון שלא רשמו אותם כמשיבים. שלום עכשיו השיבה בתגובה כי אינם מתנגדים לצירופם של המבקשים ובתנאי שאלה ימציאו מסמכים המבססים את טענתם כי יש להם זכויות כלשהם בקרקע ובמבנים נשוא העתירה.

ב- 29.1.06 דחה בג"ץ את עתירתם של תושבי מאחז עמונה נגד ההחלטה לפנותם מהמקום. בכך למעשה הוסר צו הביניים שהוציא בג"ץ וכעת המדינה יכולה להתחיל בפעולות הפינוי. להחלטת בית המשפט – לחצו כאן. לדיווח ב- Ynet – לחצו כאן.

ב- 1.2.06, בתום יום אלים במיוחד הצליחו שוטרים וחיילים להשתלט על 9 המבנים נגדם הוצאו צווי ההריסה באוקטובר 2004, והרסו אותם. לדיווח ב- Ynet – לחצו כאן.